Olen lukenut suurella mielenkiinnolla näistä uusista 3G-puhelimista ja niihin liittyvästä kytkykaupasta. Vastaan on tullut ainakin soneran, saunalahden ja elisan pakettiratkaisuja. Elisalla taitaa tällä hetkellä olla edullisin ja muokattavin vaihtoehto, sonera nyt on sonera, ei siitä enempää.
Kuinkahan moni menee tuollaisen paketin ottamaan silmät hulluudesta kiiluen vain ja ainoastaan sen takia, että mukana tulee hieno ja kallis puhelin? Puhelimelle itseasiassa ei taida kovinkaan paljon enempää hintaa tulla verrattuna siihen jos sen ostaisi käteisellä, mutta tuo kahden vuoden sitoutuminen käyttämään operaattorin liittymää on hieman arveluttava.

Väkisinkin tulee mieleen paljon "entä jos" kysymyksiä, joihin ei tunnu saavan vastauksia mistään. Elisan pakettiin enemmän paneutuneena tiedän ainakin sen, että pakettia voi muokata tuon kahden vuoden aikana. Puhepakettia suuremmaksi ilmaiseksi, pienemmäksi maksua vastaa. Ja näin siis kaikissa palveluissa. Puhelimenkin voi vaihtaa kesken kauden, mutta alkaako tämä kahden vuoden sopimus silloin alusta? Siihen ei kukaan ole vielä vastannut.
Puhelimen omistushan siirtyy asiakkaalle heti sopimuksen tehtyä. Eli jos rikot kapulasi niin voi voi, kaksi vuotta maksat liittymää ja puhelinta silti. Takuuhan toki korvaa jos vika takuun piiriin menee.

Äkkiä katseltunahan osa noista paketeista kuulostaa vallan hyvälle. Ajatellaan, että omistat vanhan puhelimen ja olet sitä vaihtamassa. Puhelinlaskusi pyörii 20-30 euron tietämissä ja kivahan se olisi sähköpostitkin puhelimella tarkistella. Elisan ratkaisu:
Nokia 6630 puhelin + Elisa puhepaketti 70 + Elisa datapaketti = 21,90
Noin. Kahden vuoden ajan.

Osa on puhunut siitä, että puhelin on jo ikivanha kahden vuoden kuluttua ja näin ollen siitä ei saa enää mitään takaisin. No näinhän se voi olla, mutta itse en ole ihmisiä, jotka vaihtavat puhelinta kuten paitaa, joten ongelmahan tuo ei minulle olisi. Kaksi vuotta samalla puhelimella ei ole vielä mitään. Ja tuskinpa nuo kehityksen kelkasta ihan heti putoavat. Puhelimiahan ne ovat helvetti soikoon. Kai niillä puhumaan pystyy sen kahden vuoden jälkeenkin? Kaikenmaailman videopuheluthan ovat mielestäni aivan turhaa härpäkettä, jolla tavallinen pulliainen ei tee mitään. Tosin onhan ne makeita lisukkeita teknofriikeille. Ainoa mikä vähän ihmetyttää on noiden rajoittamattomien datapakettien kuukausihinta. Ne kun saataisiin inhimilliselle tasolle niin tuollaisesta paketistahan olisi oikeastikin hyötyä.

Mutta antaas ajan mennä ja katsotaan kuka aloittaa hintasodan tässä(kin) asiassa. Sonera varmaan aloittaa hintojen korotuksen. Toivottavasti muut eivät seuraa perässä. Täytyykin ensiviikolla käydä kiertämässä muutamat puhelinliikkeet ja keskustella ihan myyjien kanssa näistä paketeista netin "usein kysyttyjen kysymyksien" sijaan. Voisi vaikka vähän hypistellä näitä ihmeellisiä 3G-puhelimiakin ja valehdella itselleen tyyliin: "Mitäpä minä tällaisilla teen, kyllä tavallinen kaksirivinen vihernäyttöinen piipittäjä on se paras!"

-Paha "3G, edge, umts, auts, poks" Vaatturi-