Olen viritellyt tätä läppärini käytettävyyttä järkyttäviä määriä. Linuxin säätämisen parissa on vierähtänyt tunti jos toinenkin ja yhdessä välissä meinasi iskeä pieni stressikin kyseisten hommien tiimoilta, mutta niin vain selvitttiin. No järjestelmähän on toiminut kuin unelma 3D-työpöytineen ja muine kilkkeineen, mutta eilen tuli joku outo turhautuminen ja halu kokeilla jälleen jotain uutta. Meni noin kymmenen minuuttia tuosta tunteen palosta kun imuroinkin jo uutta distribuutiota netistä. Xandros siis kyseessä.

Asentelin, testailin, enkä pitänyt liiemmin. Ymmärrän kyllä, että ihmisiä yritetään houkutella linuxin käyttäjiksi sillä, että muokataan distribuutiosta hyvin windowsmainen. Xandrosissa oli myös tätä harjoitettu ja paketista löytyikin crossover officet sun muut härpäkkeet windoze-ohjelmien käyttöön. Eli ei minulle mitään, mitä tarvitsisin. Miksi asentelisin linuxille Officea tai Worksia, kun distron mukana tulee jo valmiiksi OpenOffice, jolla saan kaikki tarpeeni täytettyä. Miksi haluaisin linuxini näyttävän ja tuntuvan windowsilta, kun tuosta paskasta jo kerran olen eroon päässyt? Niin... eipä ole syytä jatkaa listaa enempää; Xandros otti ja lähti yhtä nopeasti kuin oli tullutkin.

Olen käyttänyt linuxia kohta viisi vuotta. Pääkäyttiksenä linux on pyörinyt 2-3 vuotta ja yhtään ei ole ikävä windowsmaailmaan matoja ja viruksia tuhoamaan. Näistä muutamasta vuodesta suurimman osan ajasta olen käyttänyt Ubuntua, joka on mielestäni mainio distro. Ja Ubuntun asentelin takaisin Xandrosiin hairahtumisen jälkeen, joten kotoisat on olot taas!

On hauskaa seurata näitä kiihkopäitä, jotka taistelevat lapaset veressä erinäisillä keskustelufoorumeilla siitä, kumpi (win/linux) käyttöjärjestelmä on parempi. Mollataan toinen toistaan ilman mitään tulosta. Minulle on aivan sama mitä järjestelmää kukin käyttää, eikä minulla ole minkäänlaista tarvetta tuputtaa linuxia kellekään. Jokainen tietää tarpeensa ja taitonsa ja valitsee näin toimivimman paketin koneellensa. Olen myös naureskellut näitä linuxvakuuttelijoita, jotka innoissaan kertovat kuinka helppokäyttöinen se-ja-se-linux onkaan! Onhan esim. Ubuntu mukava ja helppo käyttää, mutta sormi menee monella windowsiin tottuneella suuhun jo alkumetreillä. Tämä ei johdu linuxin vaikeudesta, vaan erilaisuudesta. On totuttu tekemään asiat tietyllä tavalla sillä turvallisella XP:llä ja sitten kun uudessa ja oudossa järjestelmässä ei mikään enää toimikaan samoilla tuplaklikkauksilla, ollaan pulassa. Moni haukkuukin kokeilemaansa distribuutiota heikoin perustein. Hyökätään järjestelmää vastaan, vaikka todellisuudessa ei olla nähty yhtään vaivaa perehtymiseen, saati sitten manuaalien/helppien/dokumenttien lukemiseen. Erilaisuus pelottaa... monessa muussakin asiassa.

Toki kuka tahansa osaa käyttää valmiiksi laitettua linuxilla varustettua tietokonetta. Työpöydän saa muokattua juuri mieleisekseen ja jos se ikävä windowsiin iskee, voidaan suhteellisen helposti järjestelmän ulkoasu/käytettävyys muokata windowsin kaltaiseksi. Siihenpä ne yhtäläisyyden sitten suurilta osin jäävätkin. Windowsin kanssahan joudut asentelemaan palomuurit, virustorjunnat, erinäiset spywaren poistoon tarkoitetut ohjelmat jne jne. Linuxissa on asiat toisin. Ei moisia asenteluja ja huolta rekisterien tukkeutumisista ja vakoiluohjelmien invaasiosta. Kyllä! Suosittelen kokeilemaan jotain helppoa distroa jos windows kyllästyttää. Ainahan sitä voi palata tuttuun ja "turvalliseen". (turvallinen tässä yhteydessä ei tarkoita tietoturvaa ;) )

Nörde-Vaatturi lopettaa kiihkoilunsa pingviinilandiasta ja jää ihmettelemään, mistä moinen kouhkaus oikein sai alkunsa?

-Paha "Avoid the Gates of Hell, Use Linux" Vaatturi-